Uutta potkua elintarvikevientiin

09.11.17

Lounaisrannikolla valmistellaan uutta elintarvikealan vienninedistämisohjelmaa. Alan yrityksiltä kysytään nyt, millaisia palveluita he kaipaavat.

Suomen elintarvikealan vienti on jäljessä muista Pohjoismaista, joissa vienninedistämiseen on satsattu pidempään. Turku Science Parkin toimitusjohtajan Niko Kyynäräisen mukaan Suomi jää 13 prosentin vientiosuudella kauas esimerkiksi Tanskasta, jonka elintarvikealan vienti huitelee lähes 80 prosentissa.

Hänestä Lounais-Suomen pitää tehdä osuutensa elintarvikealan vienninedistämisessä. Elintarvikeala on Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa vahva, nousevia yrityksiä on paljon, ja yhteistyö alan toimijoiden kesken on tuttua.

Loura-alueen uusista vienninedistämisponnisteluista kerrottiin Arktisuudesta potkua elintarvikevientiin -seminaarissa Turun linnassa marraskuussa.

Lounais-Suomen ruokaketjun viennin ja kansainvälistymisen edistämisohjelmaa valmistellaan tammikuun loppuun asti. Kyynäräinen rohkaisee kaikenkokoisia elintarvikealan yrityksiä kertomaan, millaisia palveluita ne kaipaavat.

- Tarkoituksena on tuottaa yrityslähtöinen ehdotus siitä, miten ruokaketjun yhteiset yritys- ja kansainvälistymispalvelut alueella järjestetään ja rahoitetaan, hän summaa.

Ehdotus uudeksi toimintamalliksi esitellään Lounaisrannikkoyhteistyön lippulaivaseminaarissa helmikuun alussa, jonka jälkeen se menee Turun, Porin, Rauman ja Uudenkaupungin hyväksyttäväksi.

Valmistelua luotsaa Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan vientipäällikkö Marko Mikkola. Mukana ovat myös Turun yliopiston elintarvikekehitykseen ja -kemiaan keskittyneet yksiköt.

 

YHDESSÄ SAAVUTETAAN ENEMMÄN

Finpron Esa Wrang luotsaa kansallista Food From Finland -elintarvikevientiohjelmaa. Hän toivoo alueellisilta vienninedistämispalveluilta sitä, että ne valmistelisivat alueen yrityksiä kohtaamaan kansallisen ja kansainvälisen kilpailuympäristön.

- Alueella pitäisi sparrata yrityksiä tekemään yhä parempia liiketoiminta- ja markkinointisuunnitelmia, keskittää voimia tuotekehitykseen, brändäykseen ja konseptointiin sekä kehittää yritysten vientivalmiuksia.

Finpron Esa Wrangin mukaan suomalaisten elintarvikeyritysten pitää oppia kehittämään tuotteita varta vasten eri maiden markkinoille. Alkoholiviennissä tämä toteutuu hänestä hyvin.

Yritys voi liittyä Food from Finland -ohjelmaan milloin tahansa, mutta mitä paremmat vientivalmiudet sillä on, sitä nopeammin saadaan Wrangin mukaan tuloksia aikaiseksi.

Viennin toteuttamisessa Wrang kehottaa turvautumaan kansallisiin resursseihin, jotta päästäisiin parhaisiin tuloksiin. Hän toivoo entistä tiiviimpää yhteistyötä ja selkeää työnjakoa alueellisten ja kansallisten vienninedistämistoimijoiden kesken.

Wrangin mukaan Food from Finland -ohjelmassa maailmalle lähdetään aina yritysryppään kanssa, jossa on isoja ja pieniä elintarvikealan yrityksiä, jotka ovat eri vaiheissa vientitoimissaan. Ostajat vakuutetaan ”suomalaisten tuotteiden yhteistarjoomalla”.

Suomalaiset elintarviketuotteet, tuotekehitys ja tuoteturvallisuus ovat Wrangin mukaan kilpailukykyisiä maailmalla. Ensiarvoisen tärkeää olisi oppia kehittämään tuotteita varta vasten tietyn maan markkinoille.

- Sen ymmärtäminen on kovasti kesken.

Hän muistuttaa myös, että vientilukujen vertaaminen muihin maihin ei kerro koko totuutta Suomen elintarvikealan kansainvälistymisestä. Suomalaisyritykset ovat kasvaneet myös sijoittumalla ulkomaisille markkinoille ja ostamalla paikallista tuotantoa. Alan kansainvälisen myynnin arvo on Wrangin mukaan yli kuusi miljardia euroa, josta suoran viennin osuus on 1,6 miljardia euroa.

 

KOKEMUKSET JAKOON

Laitilalaisen kananmunatalo Munaxin liikevaihdosta noin 10 prosenttia tulee viennistä. Markkinointi- ja viestintäjohtajan Lisa Savolan mukaan teollisuuteen ja ammattikeittiöihin on viety jo pidempään, mutta ulkomaiset kuluttajamarkkinat ovat uudempi asia.

 

Munaxin markkinointi- ja viestintäjohtajan Lisa Savolan mukaan omalla taitavalla tuotekehityksellä pystytään varmistamaan se, että suomalaiset puhtaat raaka-aineet saadaan maailmalle.

Yrityksen viimeisin vientimaa on Kreikka, jossa myydään Munaxin valkuaispohjaisia smoothieita ja valmiiksi kypsennettyä munanvalkuaista. Savola uskoo, että ruoan puhtaus on viennissä valttia.

- Osaamme liian harvoin tuoda esiin sitä, että meillä on puhdas, salmonellavapaa kananmuna, ja eläimet voivat hyvin.

Savolan mukaan sekä alueellisia että kansallisia vienninedistämisponnisteluita ja viranomaisyhteistyötä tarvitaan. Hän uskoo, että moni pk-yritys kaipaa apua esimerkiksi vientiin liittyvässä byrokratiassa. Myös alan tutkimus on tärkeää, jotta yritykset oppivat ymmärtämään erilaisia markkinoita.

Hänestä olisi hyvä, että elintarvikealan yritysten kesken jaettaisiin kokemuksia, erehdyksiä ja onnistumisia vientimarkkinoilla, joista voitaisiin oppia. Hän iloitsee siitä, että elintarvikeviennissä ja sen tukemisessa on menty Suomessa selvä harppaus eteenpäin.

 

Ilmoittaudu mukaan vienninedistämisohjelman valmisteluun: annika.myrsky[at]turkusciencepark.com.

 

Teksti ja kuvat Heidi Pelander

Uutisarkisto

2018

Helmikuun uutiset

09.02.18 - TIEDOTE: PASI PITKÄNEN ON VUODEN 2017 LOURA-YHTEISTYÖOSAAJA

2017

Marraskuun uutiset

09.11.17 - Positiivisia tuulia myös Satakunnassa
09.11.17 - Yhteistyön airut
09.11.17 - Lounaisrannikon vetovoima esiin
09.11.17 - Uutta potkua elintarvikevientiin

Syyskuun uutiset

07.09.17 - Uusi yhteistyömalli vauhdittamaan meri- ja valmistavan teknologiateollisuud...

Elokuun uutiset

24.08.17 - Kasvun mahdollisuus – positiivisen rakennemuutoksen hyödyntäminen Lounais-...

Toukokuun uutiset

11.05.17 - Kirje selvitysmies Esko Aholle

Huhtikuun uutiset

03.04.17 - Vesialan osaajien näytönpaikka
03.04.17 - Tavoitteena pysyvä innovaatioalusta
03.04.17 - Yhteiset tavoitteet kirkkaiksi

Helmikuun uutiset

09.02.17 - Kansainvälisten opiskelijalähettiläiden joukko kasvaa
03.02.17 - Asko Aro-Heinilä on vuoden 2016 Loura-yhteistyöosaaja

2016

Joulukuun uutiset

12.12.16 - Turkuun halutaan lisää tekniikan koulutusta
01.12.16 - Lähettiläät ovat Lounais-Suomen äänitorvi
01.12.16 - Lounaisrannikolla satsataan sijoitusten houkutteluun
01.12.16 - Puolueetonta tietoa aurinkoenergiasta
01.12.16 - Kiertomatkat houkuttelevat matkailijoita Loura-alueelle

Lokakuun uutiset

26.10.16 - Tutkimus: Lounais-Suomen meriklusterin arvo kohta huippuvuoden 2008 tasolla...

Syyskuun uutiset

27.09.16 - Matkailun tulot kasvaneet tasaisesti talouden taantumasta huolimatta

Helmikuun uutiset

05.02.16 - TIEDOTE: Yhteistyöosaajapalkinto lounaissuomalaiselle vesialan yhteistyöver...

2015

Joulukuun uutiset

21.12.15 - RUOTSI ON UNOHDETTU
21.12.15 - LOUNAISRANNIKKO KÄRKIPAIKALLA KAASUTALOUTEEN
21.12.15 - MATKAILIJOITA KIINNOSTAA SAARISTOLAISTEN ARKI

Toukokuun uutiset

22.05.15 - VUODEN YHTEISTYÖOSAAJA
22.05.15 - SUOMEN SAARISTO HOUKUTTELEE SAKSALAISIA
22.05.15 - MERITEOLLISUUDEN OSAAJIA TARVITAAN LISÄÄ
22.05.15 - VESIOSAAMISTA KIINAAN
22.05.15 - HARPPAUS KOHTI AURINKOENERGIAA

Maaliskuun uutiset

26.03.15 - Suomi tarvitsee kilpailukykyisen meriklusterin

Helmikuun uutiset

05.02.15 - 5.2.2015 - Tiedote: Irene Villaselle Yhteistyöosaaja-palkinto

2014

Marraskuun uutiset

20.11.14 - Tour of Brazil ja suomalaisen meriosaamisen viikko Recifessä Brasiliassa 10...

Lokakuun uutiset

31.10.14 - Meriteollisuusviikko Pernambucossa 10.-14. marraskuuta

Syyskuun uutiset

08.09.14 - Verkostoihminen ymmärtää yhteistyön edut
08.09.14 - Suomen Saaristo haluaa maailmankartalle
08.09.14 - Tour of Brazilissa Suomella tähtirooli
08.09.14 - Vesiosaajan aika
08.09.14 - Omanlaista ja monimuotoista yhteistyötä
08.09.14 - FinBraTech avaa ovia Brasilian markkinoille

Elokuun uutiset

06.08.14 - CoastALin kotisivut avattu

Kesäkuun uutiset

11.06.14 - Renewal of co-operation agreement with Brazilian state of Pernambuco

Toukokuun uutiset

08.05.14 - Yhteistyöstä potkua vesiliiketoimintaan

Helmikuun uutiset

05.02.14 - 5.2.2014: Työpaikat ja laatu ratkaisevat lounaisrannikon tulevaisuuden elin...
05.02.14 - 5.2.2014: Yhteistyöosaajapalkinto Jytta Poijärvi-Miikkulaiselle

2013

Elokuun uutiset

20.08.13 - Teollisuuden uusi bisnes löytyy jätteen uusiokäytöstä

Heinäkuun uutiset

01.07.13 - Loura osaksi pohjoista kasvukäytävää