Runsas joukko brasilialaisia tutkijoita, yrityksiä, tutkimuksen rahoittajia sekä paikallishallinnon edustajia osallistui Suomen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Pernambucon osavaltion tiede- ja teknologiaministeriön järjestämään Tour of Brazil on Blue Growth - tapahtumaan Recifessä Brasiliassa 11.11.2014. Tour of Brazil on yhteiseurooppalainen konsepti, jonka tavoitteena on vahvistaa Brasilian ja Euroopan tutkimus- ja innovaatioyhteistyötä. Tapahtumia on järjestetty huhtikuusta 2014 alkaen eri teemoista, eri Brasilian osavaltioissa ja eri jäsenmaiden vetovastuulla.
Tour of Brazil-tapahtuma loi perustan koko viikon muille suomalais-brasilialaisille tapahtumille ja kohtaamisille. Lounaisrannikkoyhteistyön (Loura) verkosto järjesti Pernambucon osavaltion tiede- ja teknologiaministeriön ja elinkeinoministeriön kanssa kaksi meriteollisuuden yritystilaisuutta. Turun ammattikorkeakoulun koordinoiman FinBraTech -hankkeen allekirjoitus ja kick off -tilaisuus järjestettiin yhteistyössä valtiollisen yliopiston UFPE:n kanssa 12.11.2014. Samassa yhteydessä Turun yliopisto ja Satakunnan korkeakoulu allekirjoittivat omat sopimuksensa UFPE:n kanssa. Pernambucon valtiollinen yliopisto UFPE, Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja Tokion yliopisto järjestivät yhteistyössä Brasilian meriteollisuuden etujärjestön Sobenan kanssa 13.-14.11. brasilialais-japanilais-suomalaisen työpajan. Työpajan teemoina olivat ”Development of Ocean Structure for Energy and Water production” ja ”Productivity in shipbuilding”. Työpajatapahtuma järjestettiin Suapen yrityspuisto- ja satama-alueella Estaleiro Atlântico Sulin telakalla. Tapahtuman yhteydessä yritysedustajat tapasivat telakan pääjohtajan.
Tour of Brazil ja Team Finland voimavaroja yhdistämässä
Tour of Brazil -konseptiin kuuluu vetovastuullisen maan lisäksi halukkaiden muiden eurooppalaisten maiden esityksiä. Recifen tapahtumaan osallistui Suomen ja komission lisäksi edustajat Belgiasta, Saksasta, Ranskasta, Norjasta, Portugalista ja Sloveniasta. Yleisö sai erinomaisen kuvan erilaisesta eurooppalaisesta osaamisesta ja yhteistyömahdollisuuksista. Pääosassa oli kuitenkin Pernambucon ja Loura-alueen yhteistyö meriteknologian koulutus-, tutkimus ja yritystoiminnassa.
Suomalaisille toimijoille - korkeakouluille ja yrityksille - Tour of Brazil tarjosi näkyvyyttä ja vaikuttavuutta, jota ei yhden maan esiintymisellä olisi voitu saavuttaa. Suomalaisten vetovastuu näkyi brasilialaisessa mediassa hyvin. Tour of Brazil -tapahtuman ja muiden seminaarien yhteenlaskettu osallistujamäärä läheni kahta sataa, suurin osa oli tutkijoita, mutta myös päättävissä asemissa työskenteleviä virkamiehiä ja yritysjohtajia sekä Brasilian kehityspankin johtoa.
Tapahtuma toteutettiin puhtaasti Team Finland -hengessä. Opetus- ja kulttuuriministeriön ja ulkoasiainministeriön lisäksi toimijoita oli Loura -kaupungeista (Turku, Rauma, Pori ja Uusikaupunki), meriteollisuudesta ja korkeakouluista. Suomalaisten ministeriöiden osallistuminen aktiivisesti tapahtumien järjestämiseen takasi Brasiliassa korkean tason edustuksen, joka puolestaan houkutteli paikalle merkittäviä paikallisia ja kansallisia toimijoita vahvistaen hyvän kierrettä – EU-suurlähettiläs takasi pääsyn Pernambucon osavaltion kuvernöörin tapaamiseen, ja tiede- ja teknologiaministeriön valtiosihteerin sekä elinkeinoministeriön päällikön osallistumiset lähes kaikkiin tapahtumiin ja illanistujaisiin loivat mahdollisuuksia yrityksille viedä eteenpäin omia viestejään ja korkeakoulujen edustajat vahvistivat omia kontaktejaan ja verkostojaan.
Suomalaisen delegaation ja Pernambucon toimijoiden yhdessä räätälöimä muu viikko-ohjelma
Pernambucon elinkeinoministeriön järjestämässä tilaisuudessa yritysedustajat kuulivat osavaltion kehittämissuunnitelmista ja investointikohteista. Tilaisuuteen osallistui myös paikallisia yritysedustajia. Lisäksi suomalaiset yritysedustajat esittelivät omaa osaamistaan. Yritysedustajat tapasivat myös Suomen uuden Recifen kunniakonsulin Gilberto Liman.
Vierailuohjelmaan kuului niin ikään tutustuminen Suapen yrityspuistoon ja maan parhaaksi valittuun satama-alueeseen. Noin 140 neliökilometrin alueella toimii tällä hetkellä 150 yritystä, mukaan lukien Brasilian kaksi uusinta telakkaa Estaleiro Atlântico Sulin ja Vard Promar.
Turun ammattikorkeakoulu ja Pernambucon valtiollinen yliopisto UFPE allekirjoittivat sopimuksen FinBraTech -hankkeen konkreettisesta aloittamisesta. Hankkeessa edistetään meri- ja teknologiateollisuuteen liittyvää kauppaa, koulutusta ja kehittämistoimintaa Brasiliassa. Hankkeessa käynnistetään teknologiateollisuutta ja erityisesti merialaa palveleva kehittämisyksikkö Brasiliaan. Yksikkö pohjautuu noin kymmenen suomalaisen oppilaitoksen, brasilialaisten kumppanioppilaitosten (Pernambucon ja Parán yliopistot) sekä suomalaisten tai brasilialaisten yritysten yhteistoimintaan. Hanke toimii väylänä suomalaisten oppilaitosten koulutusviennille, suomalaisten ja brasilialaisten yritysten vientipyrkimyksille sekä oppilaitosten opiskelijoiden, opettajien ja tutkijoiden henkilövaihdolle Suomesta Brasiliaan ja Brasiliasta Suomeen. Hankkeen kautta kehitetään myös meriteollisuuden koulutusta ja tutkimusta harjoittavien oppilaitosten keskinäistä yhteistyötä sekä yhteistyötä teknologiateollisuusyritysten kanssa. Mukana olevat oppilaitokset Suomesta ja Brasiliasta ovat Pernambucon ja Paran osavaltioiden valtiolliset yliopistot UFPE ja UFPA, Pernambucon osavaltion teknologiainstituutti ITEP, TuAMK, TAMK, SAMK, Novia/Aboa Mare, LUT, TTY, Hyria, Turun ammatillinen oppilaitos Turun ammatti-instituutti, Turun aikuiskoulutuskeskus sekä Koneteknologiakeskus Turku Oy. Myös Turun yliopiston ja Satakunnan ammattikorkeakoulun yhteistyö vahvistui sopimusten kautta Pernambucon valtiolliseen yliopistoon.
Lisätietoja:
Opetusneuvos Tiina Vihma-Purovaara, opetus- ja kulttuuriministeriö tiina.vihma-purovaara@minedu.fi
Lounaisrannikkoyhteistyön asiamies Pipa Turvanen, Loura, pipa.turvanen@turku.fi
Lähetystösihteeri Marja Suhonen, Suomen suurlähetystö Brasilia, marja.suhonen@formin.fi